Otomatik Klor Dozaj Pompası İle Dezenfeksiyon Sistemleri

OTOMATİK DOZLAMA  İLE DEZENFEKSİYON SİSTEMİ

Klorlama; başta içme suyu olmak üzere artezyen ve kullanma sularının tüm mantar, virüs ve bakteri gibi zararlı etkisi olan mikroorganizmalardan arındırılması için kullanılan en eski dezenfeksiyon sistemlerinden biridir. Klor bütün organizmalar üzerinde yeterli dezenfeksiyon etkisi bulunan kimyasal olarak kararlı bir ürün olup, dozaj pompası ile sisteme enjekte edilir. Kalıcı bir dezenfektan maddesi olup ekonomiktir. Bu yöntemde suyun dezenfeksiyonu depodaki ham suyun klorlanması ile sağlanır. Dozaj pompası, klorun sabit debili veya otomatik kumandalı olarak değişken debili dozlanmasında kullanılır.

Dozaj Pompası ile dezenfeksiyon sistemi; dozaj pompası, polyethylen klor tankı ve seyreltik sıvı klor çözeltisinden oluşur.

Nasıl Uygulanır?

Klor dozaj pompası ile ham su ham su terfi hatlarına dozlanır ve suyun depoya klorlanarak girmesi sağlanır. Depoda bekleyen suda reaksiyon devam eder ve tam bir dezenfenksiyon sağlanmış olur.

Klor kararlı bir kimyasaldır, suda bakiye klor bırakılarak depo sonrası su tesisatlarında da mikrobiyolojik kirlenmenin önüne geçilebilir.

Klor dozaj pompası seçiminde; klorlanması gereken su miktarı (saatlik debi) ve su klorlaması yapılacak boru hattı üzerindeki basınç değerleri esas alınır. Klor dozajı depoya giden boru hattı üzerine, direk depoya yada depo girişine yapılmalıdır.Çünkü klor ile temas eden suyun depoda bir süre beklemesi uygundur.

Klorlanması düşünülen su kaynağının depoya dalgıç pompa ile basıldığı durumlarda dalgıç pompanın basıncı ve su kapasitesi seçilecek dozaj pompasını belirleyecektir. Basıncın yüksek olduğu yerlerde klorlamanın depoya uygulanması ve dozaj pompasının düşük basınçta çalıştırılması pompanın ömrünü artıracaktır. Klorlanacak suyun sertlik değeri (kireç) yüksek ise boruya bağlanan çekvalflerin tıkanmasına sebep olduğundan ve yüksek basınçta çalıştırıldığında arıza riski artmaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı mümkün olduğunca klor dozaj pompalarının montajının depoya yapılması uygun olacaktır.
 

MARKA
MODEL
MAX AKIŞ KAPASİTESİ
BASINÇ
 
(lt/saat)
(Bar)
EMEC
F 12-1,5
1,5
12
EMEC
GCO 18-2
2
18
EMEC
CMS 25-5
5,0
25
SEKO
AXS 600
2,0
20
PROMİNENT
CNPa-1000
0,97
10

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE (ELEKTRİKSİZ) ÇALIŞAN KLOR DOZAJ POMPALARI 
 
Klorlanması düşünülen su kaynağının depoya kendi cazibesi ile geldiği durumlarda ve depoda klorlama yapılması gereken diğer durumlarda depoda elektrik yok ise güneş enerjisi ile çalışan klor dozaj pompaları tercih edilmelidir.

Güneş enerjisi ile çalışan klor dozaj pompaları; güneş ışını ile çalışmaktadır ve 3 gün boyunca hiç gün ışığı olmaması durumunda bile güvenli olarak çalışmaktadır. Güneş enerjisi ile çalışan klor dozaj pompaları elektriğin olmadığı depolarda kullanılmaktadır. Güneş paneli, regulatörü, klor dozaj pompası, sıvı klor deposu, elektrik  panosu ile komple set halinde satılmakta ve montajı yapılmaktadır. Sistemler depoya uygulandığından dozaj pompaları basınçsız çalıştırılmaktadır. Basınç olmayan noktalarda uygulanan klor dozaj pompası ile dezenfeksiyon sistemleri arızasız ve uzun ömürlü çalışmaktadır.

Güneş enerjisi ile çalışan klor dozaj pompaları tek tip olup 1 ton/saat ? 60 ton/saat su kullanımına kadar uygulanabilmektedir.
İstenilen durumlarda sıvı seviye kontrolü ile çalıştırılabilmektedir.
 





Adres: 1145/11 Sokak C Blok No:1 Hırdavatçılar Çarşısı Yenişehir-İZMIR Tel: 0 232 469 01 33-34 Fax: 0 232 469 01 35
E-mail:
agron@agron.com.tr
su arıtma firmaları izmir - klor dozaj - polielektrolit - polimer - yumuşatma - içme suyu - dezenfeksiyon - elektriksiz klorlama - güneş enerjili klorlama - tezgahaltı arıtma - arsenik - saf su - filtre - carmaha - su su - arsenik - ev tipi su arıtma - ters ozmoz - su yumuşatma - tablet tuz - havuz kimyasalı - temiz su - osmoz - su arıtma sistemleri